Glemte broer i København

Klik for billede

Denne side om glemte og oversete broer i København er under løbende udarbejdelse.
Gefionbroen blev bygget i 1894. Da man i slutningen af 1990'erne reetablerede volde og voldgrav omkring kastellet, valgte man at flytte Gefionbroen. Den gamle bro var dog i så dårlig stand, at man måtte bygge en helt ny bro, efter de originale tegninger fra professor A.S.Ostenfeld. Der blev også udarbejdes en kopi af Vilhelm Dahlerups mosaik på broens sider. Kun støbejernsrækværket blev genopsat. Broen bruges i dag som gang- og cykelsti ved Gefionspringvandet.
Marmorbroen, der krydser Frederiksholm Kanal, er helt overset. Det vil overraske de fleste, at broen er fremhævet i Michelin guiderne, som en seværdig rokkobro. "Its elegant arches offer one of the most attractive views in Copenhagen." Marmorbroen er ikke lavet af marmor. Navnet henviser til fortovet, som var belagt med marmorfliser. Selve broen er bygget af sandsten og konserveret med kogt oliefarve. Den er tegnet af den berømte arkitekt Nicolai Eigtved og stod færdig i 1745.
Højbro er sandsynligvis Københavns ældste bro. Allerede i Absalons tid må der have været en bro på stedet. Der findes imidlertid ingen beskrivelser eller tegninger af de helt gamle broer. Pladsen foran broen, hvor statuen af Absalon blev rejst i 1902 er opkaldt efter broen (Højbro Plads). Den elegante moderne stålbro med granitsokler er fra 1879. Det er Wilhelm Dahlerup der har tegnet broen, der præger et af Københavns mest stemningsfulde steder. Fra broen ses skulpturen Agnete og Havmanden lige under havoverfladen.
Stormbroen ligger lidt i skyggen mellem den pragtfulde Marmorbro og den elegante Højbro. Broen er opkaldt Stormen på København i 1659. Svenskerne satte nemlig deres hovedangreb ind på den daværende byvold lige der, hvor Stormgade og Stormbroen ligger i dag. Det var således her det endelig lykkes at slå svenskerne efter et utal af nederlag. Svenskerne efterlod 2000 faldne foran volden ved Stormgade. Den første Stormbro blev bygget i 1681, og fik sit navn til minde om det måske vigtigste slag på dansk grund.